Buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z)

Buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z)

Wat?

Het onveiligheidsgevoel is de laatste jaren niet alleen bij de burgers toegenomen, maar ook bij de plaatselijke ondernemers. Daarom werd een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen, kortweg BINZ, in het leven te roepen. Het uitgangspunt en werkingsprincipe van zo'n BINZ is gelijklopend met de buurtinformatienetwerken of BIN's die reeds in verschillende Waregemse buurten werden opgericht. De bedoeling is om, door samen te werken, het veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en uiteindelijk criminele praktijken terug te dringen. Een aanpak met effect want in de buurten waar een BIN actief is werd vastgesteld dat het aantal geregistreerde misdrijven spectaculair terugliep. 

Hoe werkt het in de praktijk? 

Stelt een handelaar verdachte feiten vast of is hij zelf het slachtoffer van een misdrijf, dan neemt hij onmiddellijk contact op met de politie op het centrale nummer 101 (en dus niet via het lokale nummer van de politie).  De politie onderzoekt vervolgens de binnengekomen meldingen en filtert deze volgens urgentie. Bedoeling van deze filtering is om er voor te zorgen dat de handelaars de juiste informatie op het juiste tijdstip krijgen zonder overstelpt te worden met een overvloed van informatie die uiteindelijk niet relevant is. Gaat het om dringende zaken zoals bijvoorbeeld een overval of (een poging tot) betalen met vals geld, dan krijgen de aangesloten handelaars binnen enkele minuten een SMS-bericht. Op die manier weten zij wanneer waakzaamheid geboden is. Naast deze directe vorm van communicatie krijgen de aangesloten handelaars geregeld preventieve tips en feedback over de werking van het BINZ. 

 

BINZ in Waregem

 

Het BINZ bestaat in twee zones. Handelaars uit het centrum van Waregem en uit Desselgem kunnen in de respectievelijke netwerken instappen. Hiervoor zijn volgende gegevens nodig:

  • Het GSM-nummer van de contactpersoon in de onderneming
  • Naam en adres van de handelszaak
  • eventueel een alternatief e-mailadres

Inschrijven voor het BINZ centrum Waregem kan via Liesbeth Deman (info@unizowaregem.be)

Inschrijven voor het BINZ centrum Desselgem kan via Serge Ackaert (info@abcasa.be)

DATUM

donderdag 15 november 2024

DELEN