Winkelhieren woord van het jaar 2019!

Winkelhieren woord van het jaar 2019!

Lokaal kopen (winkel-hieren) wint niet alleen aan belang in onze harten, maar nu dus ook in onze taal. Hieronder vind je alvast wat meer uitleg over het woord 'wînkelhîeren'. 

 

Hoe is het woord ontstaan?

Tijdens een brainstorm sessie begin 2019, met een aantal UNIZO collega’s en leden-handelaars, als opstart voor de campagne. UNIZO wou een positieve campagne om het gedrag van de consument te veranderen, om hen bewust bij Belgen te laten komen, en zo een boost te geven aan onze lokale economie. Het werkwoord “winkelhieren” is dan ook rechtstreeks gelinkt aan de aanleiding van de campagne: massale aankopen in het buitenland. Wie winkelhiert kiest er bewust voor om geld uit te geven in een zaak van bij ons.

Waarvoor staan de pijltjes op Wînkelhîer?

Wat je hier uitgeeft, krijg je terug: in een job voor je buurvrouw, in truitjes voor de voetbalploeg, in minder files op de weg, in kwaliteitsvolle producten, in proviand voor de jeugdbeweging, in een mooi verlichte winkelstraat tijdens de kerst, in personeel met een glimlach, in schonere lucht, in een correcte prijs voor de onderaannemers, in de exacte info die je nodig hebt, in meer gezellige lokale zaken in jouw buurt.

Hoe weet je welke winkel Belgisch is en welke niet?

De consument is zich wellicht niet altijd bewust van de buitenlandse oorsprong van webshops, want die opereren ook in ons land met een .be extensie. Via een ‘winkelhier’-label dat online en offline zichtbaar is, proberen we de consument wegwijs te maken. 

DATUM

vrijdag 20 december 2024

DELEN